Quiltemagasinets – Del 3 av rad-for-rad

0
1216
Sett

Her kommer del 3 av årets blokkprosjekt! Du får mønster til en rad i hver utgave i løpet av 2018. Hver rad er designet av en av våre nordiske quiltedesignere- og denne herlige raden med trekanter i alle retninger er designet av norske Liv Storvik Harby.
Rad-for-rad-prosjektet er et mysterieprosjekt. Første og andre rad finner du i Quiltemagasinet nr 1/18 og 2/18. Hver rad måler 60” lengde og 9” bredde (150 cm x 22,5 cm) i ferdig mål. Quilten vil til slutt måle ca 160 cm x 214 cm, inkludert mellomverk og kanter. Mønsteret er i inch, og sømmonn er ¼”.

Om designeren

Liv Storvik Harby er en norsk quiltedesigner som du kjenner både fra Quilteliv og Peggy. Hun har også designet for Quiltemagasinet, og for myQuilt magasin hvor hun også var medeier og redaktør fra oppstarten. ”Jeg ser det som veldig viktig at det vi syr gjenspeiler dagens tidsbilde og nordiske trender innenfor mote og interiør. Retro, klassisk og minimalistisk er i vinden nå” sier Liv. Digitale mønster på engelsk og norsk kan du finne på www.scandinavianquiltpattern.com. Du kan også følge henne på bloggen www.voksendame.no hvor hun skriver om livet på land og på hav, om livskvalitet og aktivitet for damer over 60 år. Bloggen blir hovedaktiviteten i tiden fremover, forteller Liv. Der finner du inspirasjon til søm og strikk av både interiør og klær.

Quilt i Tiden
”Moderne quilt for meg er quilt som er relatert til dagens interiør og motetrender i Norden. For tiden finner vi mange grafiske mønster i puter, tepper, tapeter og gulvtepper m.m. Jeg lot meg inspirere av mønsteret på en tapet og tegnet min egen versjon av det. Sort, grått og hvitt er farger jeg jobber mye med og som også går igjen i interiør og klær hos meg. Innslag med sterke, klare kontrastfarger pirrer øyet og synssansene slik som i denne “raden” med innslag av rosa, cerise, blå og grønn. Jeg liker “matematiske systemer” i mønstrene mine. Målene skal liksom “gå opp”, men samtidig ikke være symmetriske. Da blir det fort kjedelig.”

Slik syr du raden
Del 3 av radprosjektet består av 6 store blokker og 1 mindre blokk.

 

Kutteliste for hele raden (tips: om du vil ha litt mer renskjæringsmonn – så kutter du dine kvadrater 2 ½” kvadrat i stedet for 2 3/8”):

Svart stoff: 7 stk 2 3/8” kvadrat
Grått stoff: 20 stk 2 3/8” kvadrat
Cerise/ mørk rosa stoff: 14 stk 2 3/8” kvadrat
Rosa stoff: 7 stk 2 3/8” kvadrat
Blått/turkis stoff: 7 stk 2 3/8” kvadrat
Grønt stoff: 7 stk 2 3/8” kvadrat
Hvitt bakgrunnsstoff: 61 stk 2 3/8” kvadrat
27 stk 3 1/2” x 2” rektangel
12 stk 5” x 2” rektangel
30 stk 2” kvadrat

Sømteknikk: Tegn diagonal linje på vrangsiden av alle hvite 2 3/8” kvadrat. Legg farget kvadrat og hvitt bakgrunnskvadrat rette sider sammen. Sy med en knapp ¼” søm på hver side av diagonallinjen. Del i diagonallinjen. Fold åpen, press. Renskjær til 2” kvadrat.
Gjenta prosessen slik at du får trekant-kvadrater i dette antallet:


Blokk 1: Legg alle delene utover slik mønsterskissen viser. Sy bitene sammen i rader. Press sømmonnet til en side, slik at det ligger i henholdsvis høyre – venstre i annenhver rad. Sy alle radene sammen. Press. Renskjær blokken til 9 ½” kvadrat. Sy 6 slike store blokker.

Blokk 2: Legg alle delene utover slik mønsterskissen viser. Sy sammen på samme måte som for blokk 1. Press. Renskjær blokken til 9 ½” x 6 ½” rektangel. Sy alle blokkene sammen til en lang rad slik mønsterskissen viser. Press.

Mønsterskisse med alternativ fargeplassering! Her er det brukt fiolett, turkis og magenta i tillegg til grått, svart, lys rosa og limegrønn.